Tor Milde presenterer Linda Ronstadt

Uten navn

Allerede i 2011 var Linda Ronstadt fast bestemt på at hun aldri kom til å spille inn flere plater. Jeg trodde hun fleipet, selvfølgelig, for en vokalist av Lindas kaliber la ikke bare stemmen på hylla sånn uten videre. Den kjipe bekreftelsen på at meldingen hennes var noe helt annet enn en spøk, kom i august. Linda Ronstadt hadde fått Parkinsons sykdom. Hun hadde ikke lagt stemmen på hylla. Hun hadde mistet den.

Det var Michael Nesmith som ledet meg til Linda Ronstadt allerede i 1967. Hans låter, ”Mary Mary”, ”The Girl I Knew Somewhere” og ikke minst ”You Just May Be The One”, hadde fortalt meg at Nesmith var det musikalske geniet i The Monkees. Da jeg hørte The Stone Poneys med hans komposisjon, ”Different Drum”, hadde stemmen til Linda Ronstadt meg i fast grep.

Det ble ikke så mye mer The Stone Poneys, men desto mer Linda Ronstadt. Hennes solodebut i 1969, ”Hand Sown… Home Grown” er fortsatt like undervurdert som det var da albumet kom. ”Linda Ronstadt” fra 1971 er også et flott album. Men det var de seks albumene som kom i perioden 1973-1978, et album hvert år og alle utgitt på høsten, som skulle bringe Linda helt til topps. Den lysende perlen het ”Heart Like A Wheel”, et album som neppe kan beskrives bedre enn det kan høres.

Hun ville mye på åttitallet også, men det gikk litt i stå. En og annen smykkesten, selvfølgelig, som det fabelaktige ”Trio”-albumet med Emmylou Harris og henns store idol, Dolly Parton, men det var syttitallet som var Linda Ronstadt. I 2004 kom hennes siste soloalbum, ”Hummin’ To Myself”.

Linda Ronstadt var en pionér innen country- og folkrock, hennes backingband var tross alt kjernen til Eagles og hun satte fokus på Michael Nesmiths flørting med countrymusikken.

Lindas stemme er mistet for alltid. Enda godt at vi har tatt vare på dens aller største stunder.

Tor Milde

Hør spillelisten i WiMP.

Kategori:Spillelister - Permalenke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>