Tor Milde presenterer Harry Nilsson

Uten navn

Tor Milde har alltid hatt et nært forhold til Harry Nilsson, men han har følt seg alene. Nå vil han at flere, og da helst resten av oss, skal få øynene opp for låtskriveren og vokalisten fra New York som døde i 1994.

Tor Milde sier:

Du må gjerne kalle han Harry Nilsson. Eller enda bedre: Harry Edward Nilsson III, for det var det han het. Men artistnavnet er og forblir Nilsson. Enkelt og greit. Nilsson.

Nilsson ble bare 52 år gammel – han døde dagen etter bursdagen min i 1994. Jeg hadde akkurat fylt 41 og den relative gleden over akkurat det snudde fort til sorg da meldingen om dødsfallet nådde meg. Nilsson var en av mine største musikalske helter. Ikke bare fordi John Lennon og Paul McCartney hadde nevnt ham i flere intervjuer, men fordi jeg en vinterdag i 1968 hørte den selvbiografiske 1941 på Radio Luxemburg. Ikke på den engelske versjonen som startet klokken halv åtte på kvelden, men på den langt mer progressive hollandske, som var på fra sju til halv åtte. En femten år gammel gutt med hoftebukser i burgunder velur var solgt.

I de påfølgende tolv årene som Nilsson var plateaktiv, kjøpte jeg alt av ham: Singler og LPer (som det het da). Ja, til og med ”Flash Harry” som kom i 1980 og som ingen andre jeg kjente ville ta i med ildtang. ”Nilsson er ut”, sa de. Hånlig. Men Nilsson var ikke ut. Han var bare litt sliten…

Joda, de to mest kjente Nilsson-låtene for det store, mangehodete radiolyttende og platekjøpende publikummet er låter han ikke skrev selv. Ironisk nok, siden Nilsson var en fremragende låtskriver. Men han var også en av tidenes beste vokalister, en som sjelden figurerer på lister over nettopp dette. Uvisst av hvilken grunn. Kanskje fordi han aldri turnerte eller holdt konserter? Og hans originale låter er innspilt av artister fra Three Dog Night, The Monkees, Blood Sweat & Tears, Herb Alpert og Mary Hopkin til Belly, Aimee Mann og Neko Case.

Jeg har rangert Nilsson-låtene fra 1-35 fordi jeg mener at en liste må rangeres. Men egentlig burde du ta deg tid til å høre på ALT av det musikalske geniet fra Brooklyn med det enkle navnet. Tro meg, det er rett og slett dustete bare å like Nilsson ”litt”.

Tor Milde

Hør spillelisten i WiMP

Kategori:Albumlister, Spillelister, WiMP - Permalenke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>