Musikalske noveller: De beste musikalske historiene

Av Øyvind Berekvam

Med ujevne mellomrom blir jeg utfordret til å lage forskjellige temalister til strømmetjenestene WiMP og Spotify. Ettersom jeg har satt sammen mange hundre spillelister i løpet av de årene disse tjenestene har eksistert sitter jeg av og til med følelsen av at det ikke kan være særlig mange temaer igjen som ikke har fått sin egen spilleliste… Her om dagen dukket det heldigvis opp en utfordring av det meget interessante slaget på Twitter. Utfordringen kom fra Pelone Wahl og gikk på å samle sammen en liste med «låter som lager tydelige små filmnoveller i hodet. Sanger som Suzanne Vegas «Luka», med tekster som kan stå alene, fordi de har en story, men som også funker med musikk.»

Når man starter på slike listeutfordringer er ofte de første sangene man kommer på de mest representative. Det stemte i dette tilfellet også. Den første sangen som falt meg inn da jeg fikk temaet var Bruce Springsteens intenst dramatiske «Highway Patrolman» fra Nebraska. Den knallsterke sangen om de vidt forskjellige brødrene Joe og Franky Roberts er musikalsk historiefortelling på sitt beste. Sangen traff mange rett i hjertet. Som kjent ble Sean Penn såpass inspirert av sangen at han baserte filmen «Indian Runner» på den. Fra filmmaterialet satte Penn også sammen en musikkvideo til sangen. Det er fortsatt en av tidenes beste musikkvideoer og en av Springsteens flotteste sanger:


Highway Patrolman

Bruce Springsteen | Myspace Music Videos

Den andre sangen som falt inn i hodet mitt var Loudon Wainwrights skremmende ukjente perle «Pretty Good Day». Det finnes ikke mange historiefortellere av Wainwrights kaliber der ute, og i denne sangen maler han et bilde av et bortimot perfekt samfunn. Et samfunn uten forurensing. Uten vold og drap i gatene. Uten krig. Den første gangen man hører sangen tar man seg i å lure på hva han egentlig vil fram til. Det lurer man på helt til han på fantastisk vis snur hele historien fullstendig på hodet med de to aller siste setningene. Genialt.

En hel del andre sanger og artister var også obligatoriske på en slik liste. For meg var det for eksempel ingen vei utenom John Prine. Blant alle de morsomme, rørende, bånntriste og alvorlige sangene hans er «Lake Marie» en av mine absolutte favoritter. Sangen tar for seg alle mytene og historiene rundt denne innsjøen, og den andre innsjøen som ligger i nærheten; Lake Elisabeth. Sangen viser at også de beste låtskriverne gjør en hel del research før de kaster seg ut i historiefortellingen. Det viste seg at de to innsjøene ble oppkalt etter to forlatte hvite babyer. Disse babyene ble funnet av en indianerstamme. Med det som utgangspunkt syr han sammen en allsangvennlig sang som blander inn minst tre ulike historier der et dobbeltdrap og et trøblete ekteskap er blant ingrediensene.

Whoa-ai-ooooh-ai-oh!

Denne listeutfordringen viste med all tydelighet hvordan digitale kanaler som Facebook og Twitter fungerer som arena for musikkformidling og tipsutveksling. For nesten nøyaktig fire år siden, før Spotify og Wimp var blitt allemannseie, stilte jeg følgende spørsmål på bloggen min: «Hva skal vi med musikkanmeldere når dagens musikkelskende publikum er mer oppdatert enn noensinne, har større tilgang til musikk, og i tillegg stoler mest på venner, familie og sosiale nettsteder?» For noen år siden startet jeg Facebook-gruppen #Musikktips, og gledelig nok er det så mange oppegående medlemmer der at gruppen nå er en av mine hovedkilder til å oppdage ny musikk. Da den nevnte listeutfordringen ble luftet i denne gruppen var responsen enorm. I skrivende stund er tråden oppe i 111 kommentarer

Etter at diskusjonene og utvekslingen av sangforslag hadde virret rundt i ymse sosiale mediekanaler en stund meldte også flere seg på.

Da vi diskuterte musikalske historier/noveller på Facebook og Twitter i dagene etter utfordringen var det helst de seriøse og alvorlige sangene som ble hentet fram. Det er med andre ord fort gjort å glemme at det også er laget mange hysterisk morsomme musikalske historier opp igjennom årene. For noen år siden samlet jeg en del av disse i bloggposten «Den latterlige musikken,» og innslag fra navn som Frank Zappa, Dan Bern og Warren Zevon var representert. Geniet Warren Zevon var ikke i første rekke kjent som humorist, men The Hula Hula Boys er likevel en av de morsomste sangene jeg har hørt. Den romantiske ferieturen som var utgangspunktet for sangen får raskt et skudd for baugen når den mannlige fortelleren melder at «I saw her leave the luau with the one who parked the cars. And the fat one from the swimming pool – they were swaying arm in arm. I could hear the ukuleles playing down by the sea. She’s gone with the hula hula boys. She don’t care about me.» Fantastisk. (På den nye listen med musikalske historier er han representert med «Roland The Headless Thompson Gunner).

Andre sanger som jeg også så på som obligatoriske på en slike liste var Townes Van Zandts dramatiske «Tecumseh Valley», historien om Terry og Julie i Kinks-klassikeren «Waterloo Sunset», Tom Pettys langstrakte «Into The Great Wide Open», Nick Caves deilige kjærlighetsvise «Love Letter» og Bowies «Space Oddity». Og dersom man er engstelig for å bli litt for musikkpolitisk korrekt kan det også innrømmes at både 60-tallssvisken «Leader Of The Pack» og Bon Jovis «Livin’ On A Prayer» er underholdende musikalske historier. Og hva med Arlo Guthries Alice’s Restaurant? Eller Neil Youngs «Powderfinger»? David Olneys «Jerusalem Tomorrow»?

Det er vel helst slik at musikkentusiasten og journalisten Ingve Aalbu hadde rett da han på Facebook påpekte at «de fleste bra låter passer jo for øvrig i denne spillelista.» Listen er nå oppe i rundt 80 sanger. Det betyr sånn cirka sju timer med gode musikalske historier. Det bør holde til et lite stykke ut på sommeren.

Øyvind Berekvam er musikkblogger, steelgitarist og generelt opptatt av å spre god musikk til folket. På dagtid er han Nettredaktør ved Sølvberget – Stavanger kulturhus. Du bør også jevnlig sjekke hans hjem på veven.

Kategori: Spillelister, WiMP   Stikkord: - Permalenke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>