Tore Renberg: Depeche Mode – et oppløftende mørke


Depeche Mode er aktuelle med singlen ”Heaven” første smakebit fra det nye albumet som kommer i mars. Vi benytter anledningen til å dykke ned i katalogen til det legendariske synthpop-bandet. Til å guide oss gjennom bandets historie; forfatter og DM-kjenner Tore Renberg:

Hør Renbergs spilleliste med 30 utvalgte klassikere i WiMP

- Jeg har tenkt en del på det følgende: Depeche Mode er en slags hemmelighet. Det hefter et eller annet urovekkende ved dem. Mens de fleste av de store bandene som en gang ble kalt alternative, har blitt lyden av mainstream, så har ikke dette hendt med DM fra Basildon. De selger plater i bøtter og spann, de har hatt noen massive hits, konsertene selges ut på minutter, de har en kolossalt stor og hengiven fanbase. Men likevel er det som om de er ensomme. Alene i det definerte rommet sitt, møblert av den stilsikre imaginasjonen til Anton Corbijn. Depeche Mode forblir edgy og de forblir omdiskuterte med sin merkelige blanding av synthpop og blues og hard sex og narkodød og gjenoppstandelse.

Violator kom i 1990. Ikke ett svakt kutt, skremmende bra produksjon. Muskler og emosjoner over hele linja. Det er et av musikkhistoriens beste album. Det hører hjemme helt der oppe, på en liste omgitt av The Queen Is Dead og Sgt Pepper og Ziggy og Village Green Preservation Society og Nevermind og The Boatman’s Call og Skylarking og The Soft Bulletin og The Stone Roses og London Calling og alle de andre klassiske albumene.

Jada. Jeg skal glatt innrømme det. Jeg er DM-fan. Jeg samler på maxisinglene deres, jeg tror jeg snart har 100. Jeg har sett dem live tre ganger og jeg gleder meg dustete til å se dem i år igjen. Ny singel er rett om hjørnet, album er på vei, og nå må vi sette oss ned, alle sammen, og høre på den imponerende katalogen. Frigjørende pop. Tung bluesrock. Sjangeroverskridende arrangement. Øverste hylle produksjoner. Ekstrem groove. Melankoli og trøst, et oppløftende mørke. Verdens beste vokalist. Syndsbekjennelser, bønner om tilgivelse, lengsel etter fred og stillhet. De har laget min favorittlåt i musikkhistorien: Det er Enjoy the Silence.
Tore Renberg, januar 2013

Kategori: Album, Spillelister   Stikkord: , - Permalenke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>