- Så lenge jeg har levd har McCartney aldri passet helt inn

Rune Berg er en dreven artist, kjent fra band som Number Seven Deli og The Margarets, i tillegg til en rekke musikkprosjekter både innen film og teater. Nylig kom han med sitt debutalbum som soloartist, Hølå er spekket med deilig, klassisk popmusikk som bl.a støtter seg til Paul McCartneys låtskrivertradisjon. I forbindelse med at vi tilbyr Komplett McCartney i WiMP inviterte vi Rune Berg til å presentere nettopp sin McCartney for oss.

Hør spillelisten Paul McCartneys Beste Ikke-Beatles Låter

Å leve samtidig med Paul McCartney er som å leve samtidig med Mozart. Eller Bach. Eller Djengis Khan for den saks skyld. Jeg føler meg trygg på at mine barnebarns barnebarns barnebarn kommer til å finne det kritikkverdig at jeg som musikkinteressert ikke brukte mesteparten av mitt liv til å reise rundt på konserter med dette usannsynlige musikalske geniet. Og de kommer garantert ikke til å tilgi meg at jeg ikke har en eneste autograf å sende nedover arverekken.

Helt siden jeg oppdaget Paul McCartney på en plakat sammen med Paul Young i Topp i bladhyllene til Santo Handel midt på åttitallet, har det vært noe håpløst umoderne over mannen. Mens Young så naturlig fresh og dynamisk ut, med kjempefine hvite tenner, var det noe tilårskommet og påtatt over gliset til McCartney. Litt som attenåringene med Volvo Amazon som kjørte de mest utviklede ungdomsskolejentene hjem etter skolen hver dag, og ødela sjekkemarkedet for oss ungomsskolegutter.

Så lenge jeg har levd har McCartney aldri passet helt inn. Aldri fått det helt til. Men det ser ut som om han prøver, den skal han ha. Han kler seg gjerne ungt, og går ikke av veien for å si ting han antakelig synes høres ungdommelig ut. I motsetning til for eksempel Tom Waits og Leonard Cohen virker det som om tanken på å eldes med verdighet ikke har slått ham. Og nå som han feirer søtti år må vi vel konstatere at det toget har gått.

Når man som ung skal velge seg musikalske helter er det av avgjørende betydning at de man ender opp med gir høyest mulig sosial status. Slik sett er det knapt mulig å gjøre et dårligere valg enn Paul McCartney. Det var gjerne annerledes på seksti- og søttitallet, men i min barndom var man ikke medgangssupporter når man heiet på denne mannen. Det er man vel egentlig ikke ennå.

Men musikken, den taler for seg sjøl. Siden han debuterte på platemarkedet har utgivelsesfrekvensen vært umenneskelig, og klassikertettheten står nesten ikke til troende. Selv det man sitter igjen med når man tar bort den samlede produksjonen til The Beatles er mer enn godt nok til å sikre ham en plass helt i toppen av stjernehimmelen.

Og som bevis for dette fører jeg mine 70 favoritter blant Paul McCartneys ikke-Beatles-låte.
Rune Berg, januar 2013

(Merk: fire av låtene er ikke tilgjengelig digitalt)

Kategori: Spillelister   Stikkord: , - Permalenke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>