K Records: 30 år i popundergrunnen


Det er ikke uten grunn at Calvin Johnson blir omtalt som ”the Godfather of Indie”. Siden 1982 har han drevet sitt K Records i Olympia, Washington, som under slagordet «exploding the teenage underground into passionate revolt against the corporate ogre world-wide since 1982″ har blitt et av de mer innflytelsesrike amerikanske undergrunnsselskapene.

Inspirert av etiketter som SST og Dischord – og en forløper for Sub Pop og populariseringen av den alternative rocken på 90-tallet – har K holdt fast på sin uavhengige linje og musikalske profil. De har utgitt bl.a Beck, Built To Spill, Modest Mouse, The Microphones, The Gossip og selvsagt Calvin Johnsons mange egne prosjekter (Beat Happening, Halo Benders, Dub Narcotic Sound System m.fl.), og hatt særlig stor takhøyde for artister som har drevet med skranglete lo-fi punk og twee-pop. Storhetstiden var nok tidlig 90-tall, da interessen for det som rørte seg på den amerikanske stillehavskysten var på topp. Men Calvin & K har uansett holdt det gående, og gir oss fremdeles mye snadder. Særlig nevnes fra de senere årene er samarbeidet med Phil Elverum og hans prosjekter Microphones og Mount Eerie som startet på slutten av 90-tallet.

I den store bunken med titler fra K Records er det ikke alt som bærer klassikerstatus, men sannelig er det mye snadder for den som er interessert i skeive indiegullkorn. Vi har fått inn en hel bråte med titler fra K, og benytter anledningen til trekke frem igjen denne flotte, særegne labelen:

Albumliste: Hør alle albumene fra K Records

Blir det litt omfattende å grave seg ned i alt dette, kan vi anbefale vår spilleliste med 25 utvalgte smakebiter: Hør spilleliste i WiMP.

Sjekk også en kortfattet musikalsk historietime om K fra artisten Jeffrey Lewis, i høvelig lavbudsjettstil:

Et mer seriøst dybdeintervju med Calvin Johnson om K Records kan du se her, foretatt av Ian Svenonius (Nation Of Ulysses) i hans serie Soft Focus. Vel verdt å få med seg:

For videre fordypning:
K Records på film: The Shield Around The K: The Story Of K Records av Heather Rose
K Records i bokform: Love Rock Revolution: K Records and the Rise of Independent Music av Mark Baumgarten

Kategori: Albumlister, Spillelister   Stikkord: , , , , , - Permalenke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>