Forever Young: De Britiske Gigantene (Erik Valebrokk)

Av Erik Valebrokk

Hør spillelista Forever Young: De Britiske Gigantene i WiMP

Rule Britannia? 80-tallet var muligens dominert av amerikanske superstjerner som Madonna, Michael Jackson, Bruce Springsteen og Prince, men tiåret ville på ingen måte vært det samme uten en del sterke britiske innslag. Band som The Cure, Simple Minds, Depeche Mode, The Smiths og (irske) U2, satte sin egen dagsorden og sikret sitt ettermæle med musikken de spilte inn på 80-tallet. The Smiths eksisterte sågar bare på 80-tallet, fra den spede starten i 1982 til de ga seg i 1987 etter fire studioalbum, en konsertplate og tre samleplater. De andre fire bandene eksisterer selvsagt den dag i dag.

The Smiths var ikke alene om å ha en stor produksjon, men deres karriere var nok den mest intense. På den annen side gjennomgikk muligens de fire andre bandene større og mer dramatiske endringer. Depeche Mode kunne vært historie etter bare en LP da låtskriveren Vince Clarke ikke gadd mer. Heldigvis trådte Martin Gore til – med stort hell – og bandet avanserte fra lettfordøyelige synthpoppere til et tyngre, mer industrielt orientert band – som vel å merke aldri glemte den gode melodi.

The Cure hadde en spesielt schizofren start på tiåret der dyster depperock plutselig ble avløst av synthpop og en rekke andre knirkete musikalske innfall. Simple Minds beveget seg fra tung, krautrockinspirert elektronisk rock via synthpopmesterverket New Gold Dream (81-82-83-84) til megalomaniske lydeksesser som startet med et brak i 1983 og bare ble villere og større etter hvert som tiåret utartet. Det kledde dem dessverre ikke like bra.

U2 var imidlertid der Simple Minds med årene havnet allerede fra starten. Det i positiv forstand temmelig pompøse debutalbumet Boy fra 1980 bar bud om store ting, og jeg skal hilse og si bandet innfridde med årene. Da de turnerte tredjealbumet War i 1983 var Bono og kompani allerede på toppen av verden, og enda større ble de med det endelige gjennombruddet da USA virkelig åpnet armene for dem takket være The Joshua Tree-albumet i 1987.

Om noen av de fremdeles eksisterende bandene har så mye å komme med videre, er det nok først og fremst U2 vi skal sette vår lit til, men bli ikke altfor overrasket om Depeche Mode også kan vise muskler fremdeles. Det spørs nok mer hva The Cure og Simple Minds kan få til i fremtiden, men hei så mye bra de har etterlatt seg! Her er seks klassiske låter fra hvert av de fem bandene. God fornøyelse!

Hør spillelista til Erik Valebrokk i WiMP

Vil du ha et amerikansk alternativ kan du høre Tor Mildes gjennomgang av de amerikanske gigantene på 80-tallet. Hør spillelista til Milde i WiMP.

Kategori: Spillelister   Stikkord: , , , , , - Permalenke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>