Onkel Tuka hyller Woody Guthrie – 100 år


Onkel Tuka er aktuelle med sin albumhyllest til Woody Guthrie, som ville fylt 100 år i år. Det markerer haldenserne med noen norske versjoner av den amerikanske legendens låter, sammen med venner som Henning Kvitnes, Kåre Virud, Paal Flaata, Hege Brynhildsen og Martin Hagfors.

Hør album i WiMP: Onkel Tuka: Woodys verden – En hyllest til Woody Guthrie (Norsk/Amerikaner)

Musikkskribent, haldenser og Guthrie-kjenner Tom Skjeklesæther står for presentasjonen av selve albumet, og skriver blant annet:

”For et drøyt år siden stod jeg sammen med Onkel Tukas Håkon Ohlgren og Kjell Pop og sparket småstein utenfor Freddy Holms Kleiva Studio i Halden. Onkel Tuka stod midt oppe i innspillingen av et nytt album med barnesanger. Ingen har skrevet finere barnesanger enn nettopp Woody Guthrie. Ved nærmere ettertanke, ingen har skrevet finere sanger enn Woody Guthrie. Sanger i alle kategorier, noen av «de mest overraskende, utfordrende, oppløftende, sarkastiske og lekne sangene fra alle tider». Samtalen kom inn på det faktum at det 14. juli neste år, 2012, ville være hundre år siden Woody Guthrie ble født i Okemah, Oklahoma. Vi var enige om at det var en dato som ganske enkelt ikke kunne forbigås i stillhet, heller ikke her i Norge.”

Onkel Tukas Håkon Ohlgren har i forbindelse med albumslippet satt sammen en spilleliste med høydepunkter fra Woody Guthries sangskattekiste, den finner du her:

Hør spilleliste: Woody Guthries Verden i WiMP

Vi bringer også videre noen av tankene Håkon Ohlgren hadde bak denne utgivelsen:

Hvorfor gir dere ut en plate med låter av Woody Guthrie?
- Vel, mest fordi han har vært en av de største inspirasjonskildene i min og vår låtskriving, og så liker jeg godt innstillinga hans om alltid å ”keep it simple”! På grunn av ham har jeg aldri hatt problemer med å finne temaer å skrive om. Han hadde en helt egen evne til å skrive respektfullt samme hvilket tema det gjaldt, og barnesangene hans er noe av det beste som er laget.

Har han noe relevant å si til mennesker i dag?
- Om han har, ja! En gang spilte han i sydstatene med afroamerikanerne Sonny Terry og Brownie McGee. Etter jobben skulle det være en stor middag med lokale celebriteter, men Sonny og Brownie fikk ikke sitte ved det samme bordet. Woody hvisket til dem at de skulle gå ned til jernbanestasjonen og vente på ham. Da middagen var servert reiste han seg, veltet hele bordet overende og løp ned på stasjonen. ”Jeg er fargeblind”, pleide han å si når rasespørsmålet kom opp. Han tok de svake, de fattige og de undertryktes parti og brukte mye av tiden sin på politisk arbeid. Det har blitt hevdet at han var kommunist. Til det svarte han: Well, I have been in the red all my life…” Men det er ikke funnet bevis for at han noen gang var medlem av kommunistpartiet.

Hva vil dere med denne plata?
- Vi ønsker å invitere folk inn i Woodys verden. Og så hadde vi behov for å spille inn en plate på gamlemåten. Langt fra autotune og fete datamaskiner. Mange av låtene er spilt inn kun med en eller to mikrofoner fra 30 og 40-tallet. Vi har ønsket å formidle det enkle og grunnleggende og flere steder på plata kan man høre småfeil, barnepludder og dører som lukkes.

Onkel Tuka, fra venstre: Snorre Rønneberg Kopperud, Håkon Ohlgren og Kjell Pop

Woody Guthrie:
Woodrow Wilson Guthrie var en sanger, låtskriver, tegner, maler og forfatter som ble født 14. juli 1912 i Okemah Oklahoma. I løpet av sitt korte liv skrev han mellom to og tre tusen sanger og ga ut flere bøker. Han var gift tre ganger og fikk åtte barn, men det var kun tre som levde opp. Han var en rastløs sjel som tidlig ga seg ut på veiene under depresjonen, akkurat som en hel generasjon unge amerikanere ble tvunget til å gjøre. Han gikk, han haiket, han snek seg på tog og han reiste kontinentet på kryss og tvers mange ganger. Og alltid skrev og tegnet han. I februar 1940 ble han reddet av en politikonstabel da han var på vei til New York. Han var sulten og blakk da han ble overrasket av en snøstorm som nesten tok livet hans. Konstabelen tok ham med seg hjem, ga ham kost og losji og nok penger til å ta bussen til New York. Ved hvert stopp langs veien hørte han sangen God Bless America som var en svulstig og patriotisk sang skrevet av Irving Berlin. Denne sangen irriterte Woody voldsomt. Han hadde i mange år kjent på kroppen at det var en annen side ved det amerikanske samfunnet, og da han ankom New York den vinterdagen i februar skrev han det som skulle bli den uoffisielle amerikanske nasjonalsangen; This Land Is Your Land.

Woody hadde Huntingtons sykdom, en arvelig sykdom som rammer sentralnervesystemet og forårsaker ufrivillig skjelving i hele kroppen og som etter hvert fører til at man mister taleevnen. Dette er en arvelig sykdom. Hans mor døde av den, og den tok livet av tre av barna hans. To andre barn døde i bilulykker. Litt ut på 50-tallet ble han lagt inn på sykehus og han slapp aldri ut igjen. I samme perioden fikk folkemusikken en oppblomstring og artister og musikere begynte å oppsøke vår mann på sykehuset. Det gjorde også Bob Dylan da han kom til New York i 1961. Om Dylan sa Woody: ” Han skriver ikke så gode tekster, men han har en fantastisk stemme”. Og Bob har senere sagt at han var en ”levende Woody Guthrie jukebox”.
3 okt 1967 døde Woody Guthrie, 55 år gammel.

Hør Woody Guthrie i WiMP
Hør spilleliste: Woody Guthries Verden i WiMP
Hør album i WiMP: Onkel Tuka: Woodys verden – En hyllest til Woody Guthrie

Pressemateriell: NorskAmerikaner

Kategori: Album, Intervju, Spillelister   Stikkord: , , , , - Permalenke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>