Zappa i WiMP

Fra og med i dag finner du hele den originale katalogen til Frank Zappa i WiMP, som inkluderer totalt 56 studio- og livealbum fra perioden 1966-1993.

- Det er på tide at Zappas katalog nå også utgis digitalt, idet nye lyttere kan få kjennskap om denne utrolige musikken sier Jon Håtun, alias komponist Jono El Grande om dagens lansering i WiMP.

- Et av Zappas egne mottoer var «Anything, anytime, anywhere – for no reason at all». Selv om han var opptatt av å holde hardt grep om sine rettigheter, var han samtidig over normalt opptatt både av nye medier samt å kringkaste frie tanker og musikalske ideer så bredt som mulig. Å utgi katalogen digitalt er derfor på sin plass, sier Jon Håtun til WiMP om dagens lansering.

Vi synes det er fantastisk å kunne presentere denne unike albumkatalogen, og med hjelp av flere bidragsytere skal det markeres på forskjellige måter utover høsten. Først ut er Jon Håtun alias Jono El Grande, som gir oss tre spillelister i WiMP over tre uker, i tre nivåer: nybegynner, viderekommen og nerd. Målet med listene er å vise spennvidden i Zappas musikk og tilrettelegge det enorme utvalget for flere lyttere. Jono El Grande har basert listene på egen orientering i Zappas univers fra 13-årsalderen, og forteller om bakgrunnen til utvalget på WiMP med lett selvbiografisk innfallsvinkel:

Hør spilleliste: Frank Zappa: Mer Enn Bobby Brown i WiMP

Da jeg var seks, hørte jeg på Zappa uten å vite at det var ham. Med klønete barnefingre satte jeg «Baby Snakes» på vinylspilleren i ett kjør, for så å glemme Zappa til fordel for alt mulig annet ræl pre-teens har det med å lefle med. Så, syv år seinere, da jeg bestemte meg for å gjøre et dypdykk i min storebrors samling på leting etter noe substansielt og meningsfylt, fant jeg skiva Sheik Yerbouti. Zappas store salgssuksess. Den du veit, den som inneholder «Bobby Brown Goes Down». Jeg fant også You Are What You Is, og det var en spesiell følelse å oppleve gjenhør med sanger jeg likte «som barn» i en alder av 13.

«Så dette er altså Zappa!», tenkte jeg, og erfarte til min store begeistring at perverterte megahits lett kunne bli avløst av bisarre lydkollasjer eller tunge, messende gitarsoli. Gode minner vokste seg brått til en slags salig følelse av å ha funnet en musikalsk gullåre, og det forfriskede gjenhøret i stua i Bærum utgjorde selve øyeblikket jeg ble besatt av å utforske Zappas univers. Jeg begynte i det små, og kjøpte Them Or Us (fra 1984) på Nico Records i Løkketangen-komplekset i Sandvika.

Spillelisten jeg har laget er basert på mine egne platekjøp – med surt oppsparte ukepenger fra husvask – på vinyl, som tretten- til femtenåring, fra Nico og andre svunne sjapper som Steen & Strøms platebar, Rock Shop på Aker Brygge, Innova Musikk (der Christer Falck den gang stod bak disken) og mitt nærmiljøs gamle Musikk og Foto på Bekkestua.

Låtene utgjør det materialet jeg tok opp og lagde tapemikser av og ga til uinnvidde venner og venninner i ungdomstiden på åtti- og nittiallet, som for å lokke dem inn i den zappaistiske varmen. Noen holdt seg til mine kassetter, andre konverterte til å bli notoriske stereokuppere på samtlige fester i omegnen.

Jono om den første lista:
Låtene er utvalgt fra Zappas kommersielle gjennombruddsperiode, og er hentet fra rockealbumene fra sytti- og åttitallet, dog ispedd tre låter fra sekstitallet. Jeg ønsker å vise Zappas rockelåtskriverside med inspirasjonrøtter i femtitallets R&B og doo wop, hans tekstlige sarkastiske vidd samt det faktum at han hyret inn utallige musikere og sangere. Leadvokalister i tillegg til å synge selv gjennom listen utgjør Jimmy Carl Black, Ray White, Ike Willis, Ray Collins, Terry Bozzio, Adrian Belew, Lisa Popeil, Bobby Martin, George Duke, Zappas datter Moon Unit, Napoleon Murphy Brock og Bob Harris (i hvinende fistel på «Love of My Life»). Noen smektende gitarsoloer er det også gjort plass til, og et par partier kan muligens oppleves noe krevende til å ligge på en liste for begynnere, som f eks soloen på «Easy Meat». Denne er imidlertid med vilje lagt mot slutten for å lede an til neste liste i serien; for viderkomne.

Følgende personer vil i tillegg til den faste WiMP-redaksjonen bidra med sin Zappa-kunnskap utover høsten:

Jon Larsen – musiker, komponist, grunnlegger av Hot Club de Norvège og Zappa-kjenner
Thomas Felberg – vokalist (We, Smoke Mohawk), programleder, komponist og Zappa-kjenner. Thomas Felberg har også, sammen med Harald Are Lund, laget en programserie om Frank Zappa som starter opp i dag, kl 21.03 på NRK P3.
Jon Håtun alias Jono El Grande – musiker, komponist og Zappa-kjenner
Petter Schjerven – programleder, manusforfatter, produsent og Zappa-kjenner

Frank Zappa i WiMP
Følg Zappa i Norge på Facebook
Hør spilleliste: Frank Zappa: Mer Enn Bobby Brown i WiMP

Kategori: Album, Spillelister, WiMP   Stikkord: , - Permalenke.
3 Kommentarer
  1. Dette er jo en sensasjonell nyhet! Såvidt jeg vet er Wimp den første streamingtjenesten som tilbyr Zappas katalog. «The Zappa Family Trust» har beskyttet Zappas musikk nesten inntil det komiske, mener å ha lest om cover-band som ikke lenger får lov å framføre Zappa-låter, fram til nå ingen digitale distribusjonskilder, mm. Betyr dette en generell oppmykning fra Zappa-familiens side, eller har Wimp landet denne avtalen helt eksklusivt? Hvordan fikk dere til denne avtalen? Fortell!

  2. Tilbaketråkk: Frank Zappa re-utgis!

  3. CEK

    Hva er EGENTLIG vitsen med å slippe You Can’t Do That On Stage Anymore-serien, for så å gjøre de fleste av platene i serien utilgjengelige igjen i halvannen til to uker?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>