UItimafestivalen i WiMP

Ultimafestivalen (6. -15. september) har ‘lister’ som årets tema – perfekt for et samarbeid med WIMP om, nettopp… lister. Frem mot festivalen vil det jevnlig presenteres høyst uvanlige og spennende spillelister på Ultima sin egen side i WIMP. Listene vil ha forskjellige temaer med tilknytning årets festival.

Samarbeidet mellom Ultima og WiMP innledes med en velkomstliste med smakebiter relatert til programmet, og fylles opp fortløpende med mye spenstig listemat i mange sjangre og fasetter:

Ultima 2012: Velkomstliste
”Listen er kulturens opprinnelse. Den er del av kunst og litteratur historien. Hva ønsker kulturen? Å gjøre uendeligheten fattbar. Den vil også skape orden – ikke alltid, men ofte. Og hvordan, som menneske, møter man uendeligheten? Hvordan forsøker man å fatte det ufattelige? Gjennom lister, gjennom kataloger, gjennom samlinger i museer og gjennom leksikon og ordbøker” (Umberto Eco).

Mattis With: Ungt, elektronisk og selvlært
I forbindelse med Ultimafestivalens elektroniske festaften på Sukkerbiten fredag 7. september, har programansvarlig Mattis With laget en spilleliste som inneholder noe av det fremste innenfor den unge, selvlærte elektroniske pop-avantgarden. For det er ikke bare Kraftwerk-legenden Karl Bartos som skal spille på Sukkerbiten denne kvelden – også den 19-årige australeren Dro-Carey, en typisk representant for en ny generasjonen musikere med et sterkere forhold til YouTube enn CD’en som kommunikasjonsform og musikkmedium. Sjekk ut denne listen med en referansetung, nesten collagebasert musikk hvor møter mellom Ligeti, Aphex Twin og sørstatsrap kan føles helt naturlig!

Laetitia Sadier: Tropicalia-favoritter
Stereolab-frontfigur Laetita Sadier kommer til Ultimafestivalen for å gi et eksklusivt DJ-set på konserten til Chico Mello på Caféteatret lørdag 8. september. Hun har lenge hatt et nært forhold til sjangeren «tropicalia» – musikk fra 60- og 70-tallets Brasil som gjerne blander strømninger fra internasjonal populærmusikk med tradisjonell brasiliansk musikk. Her kan du høre noen av Sadiers utvalgte tropicalia-favoritter.

Kim Myhr & Jenny Hval: Musikalske Slektskap
Tirsdag 11. september, i Kulturkirken Jakob, kan man oppleve noe «“forbausende, gripende (..) totalt grenseoverskridende” – i hvert fall hvis vi skal tro NRK P2 etter å ha sett Trondheim Jazzorkester spille sammen med gitarist og komponist Kim Myhr. På årets Ultimafestival tar Myhr og Trondheim Jazzorkester med seg Jenny Hval, kjent for sin utenomjordiske vokal og kunstneriske edge. I denne spillelisten har Myhr og Hval tatt utgangspunkt i låter som på et eller annet vis har et slektskap med stykket som skal fremføres på Ultima: «In the end his voice will be the sound of paper».

Lasse Marhaug: Minimalisme Topp 11
Lasse Marhaug – noisemusiker og musikkansvarlig ved Henie Onstad Kunstsenter – har laget en «minimalisme topp 11″-liste med varierte stykker innenfor sjangeren. Marhaug har også vært initiativtaker til at Phill Niblock kommer til Ultima den 9. september med verdenspremiere på et verk ved Henie Onstad! Det er nettopp Niblock som begynner Marhaugs spilleliste med klassikeren «Hurdy Hurry».

KILLL: Sound & Konsept
KILLL oppsummerer karrieren og spiller sin aller siste konsert på Ultima (Jaeger, tirsdag den 13 september). Det digitale metallfenomenet bestående av medlemmer fra Montée, Jaga Jazzist, Altaar og Jr Ewing (RIP) blander presisjon og intrikat struktur med rå aggressjon og kraft. I tillegg er det duket for et siste, epileptisk lys-show som de er notorisk kjent for. Bandleder Are Mokkelbost har laget en spilleliste med noe av musikken som har vært viktig for utformingen av KILLL sitt sound og konsept. Dette danner grunnlaget for listen:
- Band som bruker synth og elektronikk for å utvide et sound med rot i et bandoppsett (The Locust, Phantomsmasher, Discordance Axis og Next Life)
- Band som dyrker en slags maksimalisme gjennom minimalisme (Noxagt og Mick Barr/Ocrilim)
- Band som var tidlig ute med det ovennevnte og dermed banet vei for oss andre (Neurosis, Justin Broadrick (her representert ved Jesu) og Zeni Geva)
- Låter medlemmer av KILLL lagde hver for seg før bandet oppsto, og som definerte utganspunktet vårt (Mokkelbost sitt collagemusikkprosjekt Single Unit, og Martin Horntveth sin remix av No Place To Hide – Espen T. Hangård sitt band)

Sjekk fullstendig festivalprogram og finn mer info på Ultima sine hjemmesider.

Kategori: Musikknyheter, Spillelister   Stikkord: , - Permalenke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>