Frank Zappa i Norge: Kalvøya 1973

Foto: Ulf Hoberg

Søndag 26. august 1973 spilte Frank Zappa og hans Mothers Of Invention for første gang i Norge. Det var en konsert det fremdeles går gjetord om, på den da fremdeles ferske Kalvøyafestivalen.

Spilleliste i WiMP: Hør låtene Frank Zappa spilte på Kalvøya i 1973

Kalvøyafestivalen startet med utspring i miljøet rundt viseklubben Hades på Høvikodden, og var sterkt inspirert av Woodstockfestivalen i USA, forteller Paul Karlsen til WiMP – festivalgeneral fra 1972 og frem til 1997. De første årene var Kalvøya en dagsfestival med kombinasjon av pop/rock, jazz og poesi og navn som Prudence, Savage Rose, Lillebjørn Nilsen og Jens Bjørneboe på programmet.

Gjennom den danske konsertarrangøren Arne Worsøe fikk festivalen i 1973 tilbud om Frank Zappa, den første virkelig store internasjonale artisten som kom til Sandvika. Karlsen anslår at et sted mellom 15-20 000 personer møtte opp denne ene festivaldagen på en konsert som formet både personene bak og selve festivalen.

- Zappa-konserten markerte starten på noe, og den bidro nok til at vi kunne eksperimentere mer enn andre festivaler turte og ville, sier Karlsen i dag. Han kan fortelle om en svært fornøyd Zappa, som etter konserten uttrykte ønske om å kjøpe hele øya!

Hvordan Zappa reagerte på at Karlsen forsov seg dagen etter, og ikke fikk ordnet transport til Zappa & co fra Sheraton Sandvika og ut til Fornebu, sier historien ingenting noe om.

- De kapret visstnok en eller annen bandbuss tilbake til flyplassen, smiler Karlsen av historien i dag.

Foto: Ulf Hoberg

I Molde Jazzfestivals egen avis Fire Flate minnes Christen Hvam om sitt møte med Zappa på Kalvøya:
- På gyngende grunn, bokstavelig talt, var vi også i 1973 da vi rodde en tungt påseilt Frank Zappa fra Kalvøya over til fastlandet ved Sandvika. Zappa hadde holdt en historisk konsert med bandet Mothers of Invention. Det var en lummer sommerkveld og månen hadde slått en sti av gull i lakksort vann, og himmelen var i galla. Zappa uttalte ikke et kløyva ord, og selv holdt vi tann for tunge. I etterkant gjorde vi mye vesen av det faktum at Zappa og undertegnede hadde vært i samme båt. Ja, så heseblesende pralet vi av vår korte sjøreise med en av rockens mest skrudde notabiliteter at kompisene etter hvert ba oss om å holde tåta.

Foto: Ulf Hoberg

En interessant bieffekt av Zappas Norgesbesøk i 1973 var dessuten at han oppdaget Jahn Teigen og Popul Vuh, som også spilte denne dagen:

- Frank Zappa så Popol Vuh da vi spilte på Kalvøya som oppvarming for hans band. Han tok kontakt med oss og ville gi ut platene våre i USA. Men da Popol Vuh flyttet til England etter å ha skrevet kontrakt med Polydor London, ville selskapet holde Popol Vuh i egen stall, noe som stoppet samarbeidet med Zappa, forteller Pete Knutsen til Morgenbladet.

I 1993 spilte Zappa igjen på Kalvøya, nærmere bestemt Dweezil og Ahmet i bandet Z. Paul Karlsen viste sønnene bilder av konserten 20 år tidligere, og de uttrykte stor glede over å spille på samme festival som faren. På det tidspunktet var det kjent at Frank Zappa var rammet av kreft, og Karlsen minnes at han spurte hvordan det gikk med ham, og de svarte at det hadde vært tunge tider, men at det nå gikk bedre.

Bare noen få måneder etterpå var Frank Zappa død.

Hør Frank Zappa i WiMP

Alle foto: Ulf Hoberg. Gjengitt her med fotografens velvillige tillatelse.

Kategori: Intervju, Spillelister   Stikkord: , , - Permalenke.
5 Kommentarer
 1. Dag

  Jeg var der.. var en kjempekonsert..først kom bandet på og gjorde en sterk start..etter første låten annonserte Zappa at de skulle gå bak scenen og drikke seg fulle og komme på igjen senere… de gikk av og kom tilbake etter en pause. Tøff versjon av Brown shoes dont make it – en høydare av en konsert..

 2. Truls

  Det siste bildet her; fotografen foran scenen er meg! Artig å se bildet av Frank Zappa og seg selv, omtrent på samme scene! 39 år etter. En da fattig soldat som hadde brukt sparepengene for å komme seg fra Steinkjer, måtte bomme seg inn på festivalen, fikk prate lenge med Ruth og Ian Underwood og har skrytt av konsertopplevelsen i alle år etterpå!

 3. I’ve been a Zappa fan since 1970, when a neighbor who had a frenid who worked at Warner-Reprise gave me the OCTOBER 19TH, 1969 and ZAPPED sampler albums as gifts, with Peaches En Regalia and Willie The Pimp on each respective LP. Zappa put out oodles of great music before and after HOT RATS, but that album really seemed to allow Zappa to let loose in a way he rarely ever did again (an exception being the title track of APOSTROPHE, with FZ, Jack Bruce and Jim Gordon blasting merrilly away). Related question: FZ was listed as arranger of All Night Long and The Other Side Of This Life on The Animals’ ANIMALISM album. Judging by the guitar work on the former tune, I wouldn’t be surprised if Frank is the soloist on that track. Confirmations from anyone, please?Parting shot: Jeff Simmons’ LUCILLE HAS MESSED MY MIND UP is on CD from Collectors’ Choice. Get it, and not just fot the supercool Zappa guitar on the title track. The whole album is great, and has the original version of WONDERFUL WINO, six years before FZ redid it on ZOOT ALLURES.

 4. Fantastisk! Takk for dette!

  Men «en tungt påseilt Zappa» etter konserten tror jeg ikke på.

  Jon

 5. Erik Duhs Nilsen

  Enig med Jon, FZ rørte vel aldri noe sterkere enn Winston og svart kaffe :-)

  Erik

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>