Levi Henriksen: Sanger Om Tog

- Få ting er mer myteomspunnet og besunget innen rock, country og bluemusikken enn toget. Toget som tar deg av sted, toget som tar deg hjem, toget som er med på å sette livet ditt i bevegelse selv om du ofte ikke kommer deg lenger bort enn tilbake. Og mens mange av de klassiske temaene fra rockemusikken i 2012 har fått noe lett datert over seg, fortsetter toget å være like tidløst, sier Levi Henriksen til WiMP. Han er aktuell med Langt Sakte Tog, det fjerde albumet i samarbeid med Thomas Mårud og Bra Landsens Folk. Og her er det nettopp toget som utgjør den røde tråden i tekstene.

- Så lenge det finnes folk som fortsetter å plukke opp gitarer, vil det alltid finnes sanger om tog og den dragningen det har på folk som ønsker seg et helt annet sted. Hvis man googler ’songs about train’ så får man hits på over 400 sanger. Det sier det meste. Det å reise med tog er en sang i seg sjøl. Det er noe med pulsen, noe med rytmen, som gjør at en hver eneste togreise er en låt som venter på å bli skrevet, sier Henriksen – og har valgt ut et knippe sanger med toget i sentrum. Hør spillelista til Levi Henriksen i WiMP.

Vi har også fått tillatelse til å presentere tekstene om de ulike sangene på det nye albumet til Henriksen & co, som er fine å lese mens du nyter musikken:

JEG HAR LÆRT MEG Å SE TOGET GÅ
Den lengste reisen i et menneskes liv er alltid den som går tilbake. Dette er en sang om at det er fullt mulig å reise seg til fant, og at det stadig å være på vei ikke alltid trenger å føre med seg noen ro, eller gi noen annen form for selvinnsikt enn at man plutselig forstår at man ikke har flere mil i seg. I minneordet til Hans Børli sa Erik Bye at dikteren fra Eidskog hadde opplevd mer bare ved å gå over gårdsplassen hjemme enn Bye hadde gjort ved å reise verden rundt. Kanskje Bye hadde rett?

ARBEIDSLIV
En sang til alle de som har som har vokst opp med smellet i utgangsdøra om morgenen som selve lydsporet til livet sitt. Samtidig en sang om alle de som bærer livet sitt med på jobben, uten helt å vite om de lever for å arbeide eller arbeider for å leve. En låt om både sjukdom og medisin, og å rette ryggen rank for alt det man tror på. Hvis du ikke har noe å stå for, vil du falle for hver lille ting.

(FÅ HJERTET MITT TIL Å SLÅ I) CHARLIE WATTS SIN TAKT
Det er ikke uten grunn at Keith Richards fremhever Charlie Watts som The Rolling Stones sitt viktigste medlem. Et band uten en trommeslager som får hjertet ditt til å slå i samme takt, er som et hus bygget på sandgrunn. Dette er også en sang om slike mennesker man ser på jernbaneperrongen og som gjennom måten de fører seg på gjør det umulig å se om de er på vei bort eller nettopp har kommet hjem.

TIL DESEMBER
I John Irvings Hotell New Hampshire gikk det igjen som noe av et mantra, at man skulle fortsette å gå forbi de åpne vinduene. Denne sangen handler litt på samme måte om at man skal fortsette å krysse de bruene man går ut på, og ikke bli stående på midten og stirre ned i vannet. I mange menneskers liv blir desember et målsnøre man biter tennene sammen for å makte å passere. Hvis man klarer seg gjennom årets siste måned, finnes alltid håpet om at livet vil restarte seg selv.

KONGSVINGER
Hva skal man egentlig si? Alle kjenner følelsen av å vokse opp med en altoppslukende lengsel etter bare å komme seg bort fra byen man er født i, bare for ofte å reise seg til en følelse av å være like hjemløs over alt. I den gode boka er det skrevet at man skal tukte den man elsker, minst like viktig er det kanskje å lære seg å elske den man tukter.

KOM OG AK MED MEG I KVELD MARI
En låt om en slik kjærlighet som aldri setter fri, selv ikke etter man er blitt senket ned i jorda. Det var en gang en vis mann som sa at kjærligheten dør aldri, den fortsetter å jage en mann gjennom evigheters evigheter. Det er både noe vakkert og usigelig trist over nettopp det.

UTEN DEG ER JORDA FLAT
Da Christoffer Columbus satte ut for å finne India ble sjømennene hans redde for at han skulle seile dem utenfor verdens ende. Dette er en sang om å kunne klare å lede armeer til seire helt uten menn og krysse kontinenter uten kart, men allikevel ende opp med å gå seg vill i seg selv hvis man ikke kan være sammen med det eneste mennesket som virkelig betyr noe her i verden. Ingen mann er en øy alene.

SKRØMTET AV DIN SMÅBYBRUD
Sangen «Småbybrud» er en av de mest omtalte låtene Levi Henriksen og Thomas Mårud har spilt inn. Noen har kalt den syk og morbid, andre en blåkopi av hva man kan lese i avisene hver dag. «Skrømtet av din småbybrud» er en svarsang til «Småbybrud», og her er fortellerperspektivet byttet til den drepte jenta som lover at hun vil forfølge sin drapsmann til evig tid. Inspirasjonen kommer fra norsk folklore og gamle skillingsviser der dette med å bli evig hjemsøkt er et stadig tilbakevendende tema.

FALLER, FALLER
Det legger igjen en egen rastløshet i folk å vokse opp tett på en riksgrense. Oppbrudd, flukt, eller et nytt liv med helt andre valører er bare noen minutter unna, da er det lett å se på veien som en frelser, og finne en egen frihet i å søke seg øst for vannskillet bare for å la seg falle igjen og igjen.

OM HUNDRE ÅR
Det er alltid de enkleste sangene som er de vanskeligste å skrive. «Om hundre år» tar for seg alle onsdagene i et liv. Det er ikke noe vanskelig å være lykkelig og kjenne kjærligheten blomstre på en lørdag, men det er hvordan man takler alle hverdagene som avgjør om et forhold tåler tidens tann. Ingenting er så pent som rust, ingenting er vakrere enn det som engang var.

(VI TO BLIR SOM) BENSIN PÅ BÅL
De fleste av oss har vært nettopp der minst en gang i livet. Akkurat der når man blir til de grader oppfylt av et annet menneske at man føler seg uovervinnelig, usårlig og udødelig. En sang om en slik kjærlighet man kan leve for å dø for.

LANGT SAKTE TOG
Få ting er blitt mytologisert mer enn tog i rockemusikken. Dette er den første sangen Henriksen/Mårud skrev sammen og den har brukt sju år på å bli perfeksjonert til et stykke bekjennende barnetro. Et stykke klassisk bedehus-anger som stiller det evige spørsmålet om du gjennom livet ønsker å kjøre det lange, sakte toget eller krabbe om bord i ekspresstoget som er på vei lukt til mørkets hjerte.

Hør spilleliste i WiMP: Levi Henriksen: Sanger Om Tog
Hør Levi Henriksen & Thomas Mårud med Bra Landsens Folk: Langt Sakte Tog

Kategori: Album, Spillelister   Stikkord: , - Permalenke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>