Kranky Records: På bølgelengde i 20 år

På 90-tallet skvulpet nye musikkbølger inn mot den alternative musikkens ytterbredder. Sentrert rundt kreative sentra som Louisville og Chicago, USA, Glasgow i Skottland og Montreal, Canada fikk vi en rekke artister som utfordret populærmusikkens rammer og sjangerkonvensjoner, innovative band som briljerte fritt rundt rock, jazz og electronica. Vanskelig å sammenfatte, den britiske forfatteren og musikkskribenten Simon Reynolds forsøkte å definere det framvoksende fenomenet ‘post-rock’ som musikk «using rock instrumentation for non-rock purposes».

I Chicago var det høy aktivitet i miljøet rundt etikettene Thrill Jockey og Kranky, sistnevnte med artister som Montreals Godspeed You Black Emperor, Labradford, Pan American og Low. Kranky markerte seg i sine første år som den mest elektronisk baserte og ambient «spaca» av post-rockens postnummer, selv om band som Deerhunter, Lotus Plaza og Atlas Sound de senere årene har bidratt til å strekke labelens profil bort fra tåkeland og inn også mot mer rocka og kanskje mer tilgjengelig terreng.

Nå finner du katalogen til Kranky i WiMP, noe som gir mulighet til gjenhør – eller bli kjent med – skattene fra den nære fortid og nyere artister. For selv om post-rock som fenomen i dag har mistet sin betydning og gjennomslagskraft, har mye av denne musikken lang holdbarhet – og det lille plateselskapet har holdt en jevnt høy standard gjennom hele sin eksistens siden 1993. Kranky gir oss fremdeles musikk som utfordrer våre øreganger og smelter våre hjerter.

Du finner en relativt komplett albumliste på Kranky i WiMP

Blir denne litt voldsom å gyve løse på, så kan vi anbefale en spilleliste med 20 smakebiter fra Krankys arkiver, innledet med Godspeed You Black Emperors majestetiske ‘Dead Flag Blues’ og avrundet med Lows inderlige vakre ‘Will The Night’. På med hodetelefonene, lukk øynene, bli med inn.

Hør spilleliste med 20 utvalgte låter i WiMP

Kategori: Albumlister, Spillelister   Stikkord: , , , - Permalenke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>