Glasgow: Super Musikkby

WiMP hyller Glasgow, den skotske storbyen som har fostret og huset så utrolig mange fabelaktige band opp gjennom årene. I spillelista Glasgow Patter (den lokale dialekten) har vi samlet bare noen av byens fineste, og selv om ikke alle snakker ”glasgow patter” til daglig, så skal de alle være hjemhørende innenfor bymurene. Her får du folk-legendene Donovan og Bert Jansch, hederlige 80-tallsnavn som Orange Juice, Deacon Blue, Del Amitri, Aztec Camera og The Jesus & Mary Chain, anorakkpop fra miljøene rundt BMX Bandits og The Pastels, den viktige 90-tallsscenen der Belle & Sebastian, Mogwai og Falkirks Arab Strab var – og fremdeles er sentrale – og selvsagt størrelser som Primal Scream, Biffy Clyro og Franz Ferdinand.

Hør spillelista Glasgow Patter i WiMP

Vi har valgt å fokusere litt grundigere på ett av bandene, og landet på Teenage Fanclub. De er riktignok, likhet med Soup Dragons og BMX Bandits, opprinnelig fra Belshill, men det er et steinkast fra bygrensen og i dag en del av Stor-Glasgow. Forfatter Tore Renberg har et stort og bankende hjerte for bandet, og har valgt ut 20 favoritter fra det han kaller det hyggeligste bandet i verden:

Hvis det er ett band jeg synes burde bli spilt på alle gater og torg, fra alle åpne vinduer, så er det Teenage Fanclub.

Det beste sekstitallsbandet kommer ikke fra Stones, Beatles, Byrds og Kinks ti-år, det kommer fra Belshill i Skotland og så verdens lys i 1989. I 1991 var jeg student i Bergen, og hvis det var en plate vi spilte mer enn både R.E.M.s «Out of Time», Nirvanas «Nevermind», Metallicas sorte album – for bare å tre fra et av rockens store år – så var det «Bandwagonesque» av Teenage Fanclub.

Hvis jeg skal tippe, er Teenage Fanclub bandet jeg har hørt mest på siden de siste parogtyve årene, selv om jeg synes det er vanskelig å kalle dem verdens beste band. Hvorfor? Fordi de ikke er grensesprengende eller utfordrende? Det er på tide å flippe fingen til kravet om å være grensesprengende. Det er på tide å ønske det varmeste bandet velkommen, bandet som kanskje går for stille i dørene for sitt eget beste. Bandet som varer lengst. Teenage Fanclub.

Her er 20 vilt nydelige låter fra det hyggeligste bandet i verden. Og liker du dette er det bare å dra smilet rundt hele skallen og sjekke ut Lightships, «Electric Cables», den splitter nye plata til en av de tre låtskriverne i Teenage Fanclub, Gerard Love. Det er mest sannsynlig det fineste albumet vi får høre i 2012. Hvis ikke Teenage Fanclub kommer med plate, da.

Hør Teenage Fanclub: Verdens Hyggeligste Band i WiMP

I forlengelsen av dette er Ukas Retro signert, ikke overraskende, Teenage Fanclub. Vi har plukket fram igjen Songs From Northern Britain. Hør klassikeren fra 1997 i WiMP.

Kategori: Spillelister   Stikkord: , , , - Permalenke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>