WIMP NORDIC MUSIC PRIZE 2011: GORAN KAJFES

Goran Kajfes har siden solodebuten i 2001 befunnet seg i fremste rekke som en av den moderne svenske jazzens virkelige innovatører. Trompetisten har gjennom egne album, og som medlem i bl.a ODDJOB og i frijazzprosjektet Nacka Forum fått opp øynene til en stor skare av nye jazzentusiaster.

Kajfes er nominert Nordic Music Prize 2012 for albumet X/Y, og WiMP Sverige har slått av en liten prat med den mangfoldige artisten.

Hva kan du si om din musikalske bakgrunn?
- Jeg er i bunn og grunn en jazztrompetist, medlem i Subtropic Arkestra, ODDJOB, Nacka Forum og Magnus Carlson & the Moon Ray Quintet. Noen har nok også hørt meg spille på plater eller live med Stina Nordenstam, José Gonzalez, Nicolai Dunger, The Soundtrack Of Our Lives, Freddie Wadling, Neneh og Eagle Eye Cherry eller Fläskkvartetten for å nevne noen. Jag har også produsert skiver for bl.a. Titiyo og skrevet musikk til film, tv, kunst og dans.

Hvordan vil du selv beskrive X/Y?
- X/Y er et dobbeltalbum med tilhørende kunstbok. «X» er ekstrovert, eksperimentell med det storbandet Subtropic Arkestra, mens «Y» er minimalistisk, søkende og består av nesten utelukkende modular-synth og trompet, gjort i samarbeid med lyd-meastro David Österberg fra Lucky People Center.

Hva har inspirert deg mest denne gangen?
– På X/Y har jeg først og fremst latt meg inspirere av minimalismen, etiopisk jazz, progrock – og ikke minst mine egne toneganger fra Balkan som har satt dype spor i min egen musikk.

Sjekk 12 av Goran Kajfes’ favorittalbum her, med blant andre Archie Shepp, Dungen og Terry Riley.


Hva betyr det for deg å bli nominert til Nordic Music Prize?
- Det gir meg energi og inspirasjon til å fortsette med det jeg holder på med. Det har blitt utgitt så utrolig mye bra musikk i Norden og jeg er veldig stolt over å bli valgt ut som en av de beste fra 2011. Det var utrolig hard konkurranse.

Hva håper du at nominasjonen skal kunna bidra til for deg, som fremdeles relativt ukjent artist?
- Jeg håper så klart at min musikk skal spres til et større publikum og at mitt nye mangehodede band, Subtropic Arkestra, får mulighet til å turnere enda mer. Akkurat nå brenner jeg ekstra hardt for fremføre X/Y live for publikum.

Hvordan ser du på utviklingen i musikkbransjen i disse tider?
- Det har, som alle nå vet, vært og er utrolig tøff tid for de fleste musikere og artister. Gjennom fildeling har dessverre veldig mange blitt vant med at musikk er noe som skal være gratis, og det tror jeg er en vanskelig trend å snu. Dette rammet nok først og fremst skivekjøp, men jeg synes også at det nå lekker over til konsertvirksomheten. Samtidig utgis det veldig mye god musikk, og for å synes i mediebildet må man være oppfinnsom og original. Streaming er vel det måten de fleste kommer til å velge – eller velger – for å høre på musikk. Samtidig er jeg litt old school og jeg kommer til å savne den personlige kontakten i platebutikken med eksperten som guider i en jungel av musikk. Det er liksom annerledes når man står der ansikt til ansikt med en annen person.

Kommer du selv til Oslo i forbindelse med utdelingen av Nordic Music Prize?
- Jeg kommer til Oslo sammen med min kone. Uansett utfall skal det i hvert fall bli en fest!

I juryens uttalelse heter det om X/Y:
“World class trumpet jazz player Goran Kajfes shows that blowing your horn can also mean blowing your mind. ’X/Y’ is a double album unlike everything else in music today. ”X” is ensemble playing with The Subtropic Arkestra. ”Y” is an electronic space odyssey with a lonely trumpet.”

Hør Goran Kajfes: X/Y i WiMP

Kategori: Album, WiMP   Stikkord: , - Permalenke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>