WiMP Nordic Music Prize 2011: Anna Järvinen

«Anna Järvinen kliver här fram som en av Sveriges mest originella och begåvade artister». Det skrev musikkritikeren Jan Gradvall for et par år siden når Järvinen slapp sitt andre album Man Var Bland Molnen.

Og ’original’ er et presist begrep å feste på Anna Järvinen. Med vakker, svevende og anelse vemodig musikk i kjølevannet etter f. eks Stina Nordenstam. Og ikke minst med tekster som berører, med ord som kjennes nære.

«Det finns en trygghet i hennes röst som värmer vem som helst.» skriver journalisten Johan Wirfält i et intervju i Dagens Nyheter i 2009.

Anna Järvinen startet sin karriere i bandet Granada som ble oppløst 2003, og debuterte som soloartist fire år senere sammen med Gustav Ejstes og Reine Fiske fra Dungen.

«Från det att vi träffades första gången, sommaren 2005, har Gustav förstått precis vad jag håller på med. Om jag visslar en melodi så vet han exakt hur den går rytmiskt, han har samma tankar om arrangemang. Och jag har förstås inspirerats av hans musik», sa Järvinen i samme intervju med Dagens Nyheter.

I 2011 slapp hun sitt tredje og sterkt kritikerroste album, passende titulert Anna Själv Tredje. VG ga en sekser og mente blant annet at ”det er inderlig originalt, vårlig Gainsbourg-aktig poparrangert og til å bli både lykkelig og ulykkelig forelsket til”, mens Aftenposten omtalte det rett og slett som ”pur magi”.

Og det er dette magiske albumet hun nå altså er nominert til Nordic Music Prize for.

Allerede nevnte Jan Gradvall i den svenske juryen begrunner nominasjonen på følgende vis:
”Born in Finland, moving to Sweden when she was six, Anna Järvinen creates a Tove Jansson-like pop world: dreamlike but at the same time very real; tinted with melancholia but at the same time free and happy. Musicians from Dungen follow her footsteps and read her thoughts.”

Hør Anna Järvinen: Anna Själv Tredje i WiMP

Les intervjuet med Järvinen i Dagens Nyheter

Et nyere intervju fra 2011 kan du lese på groove.no

WiMP samarbeider med by:Larm om Nordic Music Prize 2011. Prisen deles ut til årets beste nordiske album og kåres av en bransjejury som ledes av noen av de mest innflytelsesrike i nordisk musikkbransje sammen med internasjonale krefter. Nordic Music Prize 2011 deles ut torsdag 16. februar i Kulturkirken Jakob under by:Larm. Les mer på nordicmusicprize.com.

Kategori: Album, Musikknyheter   Stikkord: , - Permalenke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>