Leonard Cohen: My Man!

Hør Sivert Høyems Cohen-favoritter i WiMP

Første gang jeg hørte, og fremdeles kan huske at jeg hørte, Leonard Cohens musikk var da Various Positions kom ut i 1984, og familien skulle på sin første sydentur. Cohen var bilmusikken vår på turen gjennom Nord-Sverige til Kiruna hvor flyet skulle ta oss til Stockholm og videre til solen. Til Cohens elskede Hellas tilfeldigvis. Jeg vet ikke hva det var som gjorde at også jeg, som liten guttunge, kunne få utbytte av denne utpreget voksne musikken. De store pengene setter jeg i dag på stemmen. For selv om Cohen er en av rockens poetiske ledestjerner, det er bare Bob Dylan som skinner sterkere, er det ofte stemmen folk biter seg merke i. Han synger som han snakker; ubesværet, presist og henførende. Selv små barn skjønner sånt. Og Cohen har vært min mann siden da.

Men Cohen er mest av alt damenes mann. Gjennom hele sin 45-årige platekarriere har han viet sin tid til å utforske forholdet mellom mann og kvinne i all sin kompleksitet og nærhet. For uansett hva som skjer, og vår mann har vært gjennom mye, er det alltid et håp her for hva det forholdet kan inneholde. Cohen mister aldri troen på kjærligheten, selv om han tydeligvis innimellom har vært lut lei av sin egen super-romantiske persona, som på Phil Spector-samarbeidet Death Of A Ladies’ Man fra 1977. Og sant nok, det er ikke bare romantikk det dreier seg om. Det hadde kanskje vært for enkelt. Hør for eksempel på sangene fra Songs Of Love And Hate, en av mine personlige favoritter, et klaustrofobisk psychodrama hvor nesten alt trekkes i tvil.

Det er også vanskelig å se for seg et mer skreddersydd soundtrack til den mørke utgangen av 1980-tallet enn I’m Your Man, albumet som gjorde Cohen til superstjerne blant annet i Norge, og som elegant etablerte hans nye, mer produserte lydbilde. Men hvem er det en Armani-kledt og bananspisende Cohen tøffer seg for på omslagsbildet? Det ligger i tittelen. Og det er der blant annet i låta ”Take This Waltz”, hvor teksten baserer seg på Federico Garcia Lorcas dikt ”En Liten Vals På Vei Mot Wien”. Lorca var, om ikke akkurat damenes mann, i alle fall en finstemt romantiker på kollisjonskurs med sin moderne samtid. Og det er også i det skjæringspunktet Cohen har etablert seg i seinere år, med et øye skulende ut i en verden som stadig forandrer seg, men stadig tilrors i sitt eget liv, stadig, virker det som, med tro på nye romanser.

For det er ikke over ennå. I en alder av 77 år fremstår vår mann fullstendig revitalisert som konsertartist, hans to siste Norgesbesøk bar vitne om det. Et nytt studioalbum er også her, og nå skal det selvfølgelig mye til for at Cohen skal kunne skuffe meg, men jeg tillater meg altså å ha høye forventninger. En ny plate fra Cohen er alltid en begivenhet. I mellomtiden. Her er noen av mine Cohen-favoritter. Listen burde selvfølgelig vært tredobbelt så lang. I Cohens ånd har jeg satset på kvalitet fremfor kvantitet. Dette utvalget maler forhåpentlig bildet tydelig nok.

Det kan være verdt å merke seg at overtolkede ”Hallelujah” ikke er å finne her. Cohen har så mye mer å by på! Jeff Buckley fikk maksimalt utav låta på sitt debutalbum, og har blitt stående med den definitive versjonen, ikke ulikt måten Jimi Hendrix i sin tid udødeliggjorde Bob Dylans ”All Along The Watchtower”. Nok om det. Hør heller Cohen synge ”If It Be Your Will”, hans vakreste hymne. Den stemmen husker jeg fra en biltur gjennom Lappland da jeg var åtte år gammel. Stemmen har fulgt meg siden.
Sivert Høyem, Oslo 26.01.2012

Kategori: Spillelister   Stikkord: , - Permalenke.
3 Kommentarer
  1. Kan huske at jeg var en liten jente på rundt 13…kjørte en hi-lux i 1.gir på jordet mens vi samlet inn høybunter og hørte på Cohen!DET var tider…og musikken hans er enda på spillelisten min! :))

  2. Patrik Nilsson

    Oahhaaaa….En hel konsert med deg Sivert…og tekstene til Cohen……Amazing…Anthem kommer du att gjøre kanske …bedre en Cohen ;-)

  3. Anette Krane

    Førr ei nydelig spilleliste! Mine foreldra spilte ikke Cohen for mæ dessverre så han har æ oppdaga i ettertid. Og takk for det, hærlig musikk for refleksjon og kreative tanka:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>