WiMP Nordic Music Prize 2011: Lykke Li


I løpet av 2010 – etter et par hektiske år på turné og én kjærlighetssorg – fant svenske Lykke Li roen i Los Angeles. Der begravde hun sitt knuste hjerte i sanden. Hun skaffet seg et sted å bo, en sykkel, et piano og en autoharpe, og hun fylte leiligheten med blomster. Hun var endelig klar for å skrive låter igjen, drøye to år etter suksessen med kritikerroste Youth Novels (2008). Resultatet ble Wounded Rhymes og det albumet har sikret Sveriges – og hele Nordens – popyndling nominasjon til Nordic Music Prize 2011.

Hør Wounded Rhymes i WiMP

Den svenske jurymedlemmet Jan Gradwall sier i sin uttalelse:

“With a combination of state of the art electronics, Bo Diddley rhythms, girl group pop sensibility and Nordic Noir lyrics like ”Sadness is my boyfriend”, 25-year old Lykke Li has taken the world by storm. A true artist with her own vision and take on pop music.”

Hennes visjonære grep om popmusikken er da også gjennomgående for hele Wounded Rhymes. Etter debuten ble Lykke Li gjerne omtalt som «søt», en betegnelse hun ikke var helt komfortabel med – og som hun på Wounded Rhymes har tatt noen grep for å kvitte seg med. Den særegne stemmen er fremdeles ungpikeaktig og sårbar, men her står den i kontrast til et lydbilde som er mørkere enn sist. De to første singlene fra albumet er i så måte gode eksempler på hvilken retning Lykke Li har tatt: «Get Some» er uimotståelig selvsikker, med heftige Bo Diddley-trommer og den frekke tekstlinja «I’m your prostitute, you gon’ get some», mens roligere «I Follow Rivers» blander hypnotiserende rytmer med deilige poprefreng. Pausen har åpenbart gjort henne godt, for Wounded Rhymes avslører en Lykke Li med fornyet energi – fortsatt fengende, men også mer aggressiv og direkte.

Også på andrealbumet har Lykke Li fått produsenthjelp av landsmann Björn Yttling fra Peter Bjorn And John, mens hun fant musikalsk inspirasjon hos personlige favoritter som Leonard Cohen, Neil Young, Dr. John, Velvet Underground, This Mortal Coil og Alan Lomax. Det er da også artister som går igjen når vi ba Lykke Li selv presentere noen av sine favoritter. Her får du en kort, men knakende fin liste fra Lykke Li:

Hør hele spillelista til Lykke Li i WiMP

Kategori: Album, Musikknyheter   Stikkord: , - Permalenke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>