Jazzbæggen: Ny serie hyller jazzen

De neste ukene vil du møte denne logoen i WiMP. Med samlebetegnelsen «Jazzbæggen» ønsker vi å sette ekstra fokus på en stor sjanger som for enkelte er noe fremmed – og som for andre er veldig velkjent. Uansett preferanser håper vi å synliggjøre noe av jazzens rikdom og bidra til å øke interessen for jazzmusikk gjennom ulike spillelister og albumlister, og fokus på artister, plateselskaper, festivaler og enkeltalbum.

Vi starter serien samtidig som Morgenbladet Topp 100 avsluttes, der som kjent Radka Toneff og Steve Dobrogosz’ Fairytales gikk til topps. Med denne jazzklassikeren helt øverst ble det naturlig å trekke tråden litt videre. I Jazzbæggen vil vi putte både ny og gammel jazz, fra trad til fribag, croonere og cool cats, norsk og utenlandsk, de store kanonene og det mer ukjente gullet.

Vi har med Martin Revheim som en av våre jazzguider. Revheim er blant landets store kapasiteter på feltet i kraft både av sin fortid på Blå og Kongsberg Jazzfestival, og med sitt genuine engasjement for denne musikken gjennom mange år. Han har velvilligst satt opp en rekke spillelister for oss med temaer som strekker seg i både tid og stil, og som vi tror vil glede dere – og kanskje inspirere til nye oppdagelser.

- Du finner det mest opplagte og forhåpentligvis noe du ikke kjenner. Du finner garantert mye du savner og dette savnet får deg kanskje til å sette sammen dine egne jazzlister, sier Revheim til WiMP.

- Det er jazz fra tida da grammofonen måtte sveives i gang, da sprit var forbudt, fra da ikke-røykerne var en marginalisert ut-gruppe men også fra nyliberalismen og lavkarboalderen. Offensiv superjazz og meditativ fjelljazz. Jeg håper du finner noe du liker, noe du hater og mye du ville gjort bedre.

Vi starter å fylle opp Jazzbæggen med nevnte Fairytales som Ukas Retro – og to av Revheims velkomponerte lister: En med søkelys på vokaljazzens giganter, den andre en hyllest til Kind Of Blue – allment anerkjent som verdens viktigste jazzplate.

Hør Fairytales i WiMP
Hør Jazzbæggen: Vokaljazz
Hør Jazzbæggen: Kind Of Blue

God jazz!

- Bjørn Hammershaug
Musikkred., WiMP 

Kategori: Album, Albumlister, Spillelister   Stikkord: , , , , , - Permalenke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>