WiMP Rewind – 1991: Lars Vaular om Diamonds & Pearls

WiMP har i hele september hatt fokus på musikkåret 1991. Blant platene som kom det året var Diamonds & Pearls med Prince. En kassett som gjorde uutslettelig inntrykk på en liten 8-åring fra Bergensområdet: Lars Vaular har skrevet for WiMPbloggen om hvordan han opplevde sitt første møte med Prince og hans funky, mørke brødre og søstre:

«THUNDER ALL THROUGH THE NIGHT, PROMISE TO SEE JESUS IN THE MORNING LIGHT, TAKE MY HAND IT’LL BE ALLRIGHT, COME ON SAVE SOME SOULS 2NIGHT»

Med disse ordene ble jeg som åtteåring introdusert til Prince, og hans blanding av sex og religion som jeg ikke hadde noen forutsetning for å forstå, men ennå følte jeg skjønte alt av. Det var helt opplagt at det var noe kjønnslig over albumet, så jeg syns det var nødvendig å ta på meg hodetelefoner for å høre på det i fred fra mor. Jeg ville for all del ikke bli konfrontert med at jeg leflet med den skitne delen av voksenverden på denne måten. Jeg spolte tilbake for å høre hvordan kvinnestemmer stønnet «oooo daddy» i begynnelsen av andre sporet «Daddy Pop», mens jeg snudde fram og tilbake på framsiden av coveret for å være sikker på at den ene av de to kjærestene til Prince virkelig befølte han over brysthårene slik det så ut som hun gjorde. Det gjorde hun selvsagt. Jeg forstod ikke helt hvorfor damen i sangen snakket til pappaen sin slik, men denne undringen forsvant raskt når hun følgte opp med «sock it to me» og «uuuurgh, your the best». Klynk! Stønn! Hyl! Jeg kunne ikke google hva alt dette betydde, og siden jeg ikke ville spørre noen (i tilfelle jeg fikk svar) så lagde jeg meg mine egne tolkninger, som senere viste seg å ikke være langt fra sannheten.

Sanger som «Cream» og «Get Off!» gjorde meg ekstra ivrig, og jeg danset så seksuelt jeg bare kunne og sklei rundt på parketten som en bergensk versjon av Maculay Culkin så fort jeg visste jeg var alene hjemme.

Musikken var mer fengende og provoserende enn jeg var vant til, det var ingen musikk i huset vårt som kunne forberedt meg på Prince & New Power Generation. NPG var en gjeng med funky, mørke brødre og søstre iført skulderputedresser som tilhørte superhelter, og minst like dristige hårfrisyrer som varierte fra bølgete og krøllete til høye og firkantete. Dette var mer enn musikk, denne gjengen hadde identitet og turte å være annerledes.

Platen er krydret med en mengde detaljer, både i og mellom sangene, og en interlude hang jeg meg spesielt opp i ; Tony, en av rapperene, krangler med en manager og ender opp med å klappe ham over kjeften før neste låt «Money Don’t Matter 2night» starter. Badass, men rettferdig. Da noen av de speisa musikerene i tillegg begynte å rappe ble det for mye for meg.

Jeg slo av stereoanlegget og følte meg ikke lenger som en jomfru.

Favoritter: Strolling, Diamonds & Pearls, Cream, Daddy Pop, Money Dont Matter 2night, Jughead

- Lars Vaular

Hør Diamonds & Pearls i WiMP
1991: Spesialside i WiMP med spillelister, album og artister
Lars Vaular i WiMP

Kategori: Album, WiMP   Stikkord: , , - Permalenke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>