WiMP Rewind – 1991: Klar for en jam?

WiMP avrunder et månedslangt fokus på musikkåret 1991 med en praktfull oppsummering av Sturle fra Bergensbandet Fjorden Baby.

Mens du koser deg med teksten kan du sette på hans medfølgende spilleliste med låter fra året:

Hør 1991: Klar for en jam i WiMP

Hallo.
I mine kretser var det obligatorisk å hate på Marky Mark & The Funky Bunch for alle jentene hadde plakater av ham i baris på rommene sine og han var lizm definisjonen på wack. Det var Michael Jackson og Guns N’ Roses det handlet om for meg, på kassett. Tror jeg fikk Dangerous-originalen (for et cover!) av min mor og Use Your Illusion 1 & 2 originalene (for noen covre!) av min onkel. Men stort sett var det kopierte mixtapes det gikk i den gangen, Spin Doctors, Ice Cube, 808 State, Naughty By Nature, The September When, Ice T, Life.. But How To Live It?, Dr. Alban, Yello og KLF på samme kassett, og alle med respekt for seg selv hadde walkman.

Ja, det var en spesiell tid, 1991, jeg ble ni det året og var klar for dette livet, klar for en jam, vi var MTV-generasjonen, young, dazed, confused etc. Husker en i parallelklassen som åpenlyst digget Roxette og hadde Joyride, originalkassetten. Han kisen der er modig tenkte jeg, for jeg likte jo musikken, men kunne ikke si det til noen, var redd for at det kunne bli holdt mot meg (slik var det med så mye). En låt jeg husker veldig godt er «Losing My Religion» av R.E.M, de var et av favorittbandene til min onkel, men det ble litt for sofistikert for en ung gutt som meg, heftig tema, religion, en venn av meg sa den handlet om jødedom og det var ganske scary. «Wind Of Change» med Scorpions er en annen låt fra det året som havner litt i samme kategori, tror ikke jeg hadde den på kassett for den hadde ikke gatekred av en eller annen grunn, men sett i ettertid er jo det en kongelåt som ga varige inntrykk på min sjel, den plystringen, faen, gåsehud-vibber.

Vi så mye på MTV, den saken er grei. Kom hjem fra skolen og skrudde på MTV sporenstrex, det var en så naturlig del av vår daglige rutine at det blir for dumt å snakke om det som et slags rituale. Min onkel pleide å si at det kule med MTV er at det går an å se cirka hver tredje video og i mellomtiden er det bare til å zappe i kanalene, se litt snooker på Eurosport f.eks. Ok, her kommer en innrømmelse, min onkel kalte Simply Red for Simply Crap, men jeg likte litt han rødhårete kisen som vandret gjennom ørkenen under stjernene i en kappe, hadde sympati for ham på en måte. Det gjorde ikke saken bedre at absolutt alle vennene mine avfeide denne gruppen som homo-musikk og at min onkel fortalte (advarte) om en løk i Loddefjord (Olsvik eller Brønndalen) som hadde fått kallenavnet Simply Red’n fordi han ville putte på Simply Red på en fest, noe som tilsvarte å bli stemplet som taper og tulling, en freak, for evig og alltid. Alt dette fikk meg til å innse at musikk var alvorlige saker, viktigere enn liv og død akkurat som fotball. Yes, noen år senere dukket Jamiroquai opp og jeg havnet i en lignende eksistensiell krise (men det er en annen historie).

Uansett, jeg er sikker på at de som vokste opp uten kabel-tv ble litt kjipere folk enn oss, det må ha manglet noen sentrale inputs i livene deres og jeg innbiller meg at de er skikkelig bitre nå og stemmer FrP hver eneste gang på trass eller som et slags prinsipp. Bare tenk på alle disse inntrykkene vi ble servert daglig, som har formet oss på godt og vondt og som de har gått glipp av, «Cream» med Prince & The New Power Generation, «Under The Bridge» med Red Hot Chilli Peppers, «Freedom» med George Michael, «Been Caught Stealing» med Janes Addiction, «Gonna Make You Sweat (Everybody Dance Now) med C + C Music Factory, «Unbelievable» med EMF og listen goes on 4ever og dette er bare 1991….

Og ja, på slutten av dette året dukket det opp en låt og en video som forandret vår virkelighetsoppfatning grundig og totalt, alle snakket om dette bandet, denne stilen, denne lyden, i skolegården, på senteret og i hjemmene, min onkel sa uten å blunke at dette var the real deal 4real, jeg tenker selvfølgelig på Nirvana, «Smells Like Teen Spirit» fra fantastiske Nevermind, ingenting har vært det samme siden.

MTV (r.i.p)

- Sturle, Fjorden Baby

Hør Spilleliste: 1991: Klar for en jam?
Hør Fjorden Baby i WiMP

Kategori: Spillelister   Stikkord: , - Permalenke.
6 Kommentarer
 1. Arild Klokkernes

  Bra skrevet Sturle.
  Ja, det var en fin tid.

  Reality killed the video star.

 2. Tilbaketråkk: 1991 i andres øre « fysisk sensasjon

 3. MongoGeir

  For oss som vokste opp uten MTV var musikk før kabel mer litt privat. Man kunne sitte i dagesvis alene på gutterommet og snu den samme vinylen om og om og om igjen. MTV generasjonen kom og ødela litt av den private gleden men aldri i verden om jeg stemmer FRP av den grunn!

 4. hanne

  hater at det ikke går an å se når du har lagt inn sangene i albumet sitt eller når andre har gjort det sånn som det er på spotify! Kan ikke wimp få til det også?

 5. mariell

  Heii.
  Jeg vil først og fremt si at jeg elsker wimp. Og er stor fornøyd med det,har hatt det nå i ett år og bruker det flere ganger om dagen,både på mobil og data. Jeg er selv helt avhengie av musikk,og hører på det hele tiden,defor er wimp utrulig praktisk. Jeg syntes også at wimp er mye bedre enn spotify,og har som oftest den nyeste musikken tidlig. Men det er ett album jeg savner,det nye albumet til Demi Lovato «unbroken» er enda ikke kommet på wimp,jeg har sjekket hver dag,og opp til flere ganger dagelig.Det kom ut 20 september,så det har gått en stund nå. Håper det kommer snart !! :))

 6. Rune Danielsen

  C+C Music Factory er fra 1990. Snakkes

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>