Øyafestivalen: 90-tallet lever!

Øyafestivalen er ikke bare en festival for dagens stjerner og med spennende nykommere i sentrum, Middelalderparken har også blitt en etablert arena for gjensyn med gamle favoritter.

Fra å være en liten festival for nye, norske artister i 1999 har Øyafestivalen vokst enormt i omfang. «Cutting edge»-profilen er fremdeles ivaretatt, men årets program har også gitt større plass for artister med storhetstiden fra andre tiår enn vi har sett tidligere. Det er særlig band med 90-tallet som «sitt» tiår som ikke bare er en del av festivalen, men nå utgjør en vesentlig del av dens ryggrad. Pulp, The Jayhawks (bildet) og Guided By Voices er alle høyt oppe på plakaten til den utsolgte festivalen. Det vitner ikke bare om et voksent publikum som ønsker å gjenoppleve sin ungdoms favoritter – det er mulig å anta Øya-gjengerne i stor grad lojalt har fulgt festivalen opp gjennom årene – men det signaliserer nok også en generelt økende retro-dyrking der ute – i en tid der tilgangen til og tilfanget av ny musikk er større en noensinne.

Vi har plukket noen «aldrende» helter som vil sette sitt preg på Øyafestivalen 2011 – med tilhørende spillelister som kanskje vil få deg til å (gjen)oppdage andre artister i samme sjanger.

Pulp
Sheffield-bandet er tilbake med den klassiske besetningen fra Different Class (1995), og turnerer med noen av sine mange hits fra denne perioden. Ryktene fra den pågående turneen er for øvrig overstrømmende, og vi tror ikke ”Common People” og ”Disco 2000” blir feil i en augustkveld på Øya.

Hør Pulp, Oasis, Blur, Supergrass m.fl i spillelisten Cool Britannia: Fire År Med Britpop.

Sebadoh, Guided By Voices
To band som virkelig definerte amerikanske indierock på 90-tallet. Startet av Lou Barlow etter bruddet med Dinosaur Jr. i 1989 har han og Jason Loewenstein vært kjernen, og sammen med trommis Bob D’Amico turnerer de nå med hovedvekt på materiale fra legendariske Bakesale (1994) og Harmacy (1996).

I noenlunde samme bås: Robert Pollard samlet endelig sin mest klassiske besetning i oktober 2010, og tar nå med seg Guided By Voices til Europa for første gang på ni år. Dette blir Ohio-bandets eneste Europakonsert i sommer.

Hør Sebadoh, Guided By Voices, Pavement, Neutral Milk Hotel m.fl i spillelisten Lo-Fi: Skrangel, Skrål & Sjarme

Hør Guided By Voices, Weezer, Fountains Of Wayne, The Lemonheads m.fl i spillelisten Pop Trip: Moderne Powerpop

Kyuss Lives!
Yes, Kyuss lever! Kyuss er ensbetydende med førsteklasses, knallhard ørkenrock. Nå har tre av originalmedlemmene (John Garcia, Brant Bjork og Nick Oliveri) kommet sammen igjen under navnet Kyuss Lives! Album som Blues For The Red Sun og Welcome To Sky Valley er obligatoriske i enhver stoner-samling.

Hør Kyuss, Queens Of The Stone Age, Monster Magnet, Fu Manchu m.fl i spillelisten Stoner Rock: Postkort Fra Sky Valley

The Jayhawks, Grant Lee Buffalo
Selv om The Jayhawks har utgitt sterke album de siste årene, er det mange som har drømt om at frontfigurene Mark Olson og Gary Louris skulle slå seg sammen igjen. Den har nå blitt realisert, og bandet er snart klare med sitt første album sammen siden Tomorrow The Green Grass (1995). Vi satser på nydelige vokalharmonier, lekre gitarer – og skyfri himmel når Minnesota-bandet står på scenen.

Fra samme periode, og ikke helt ulike i stilen: Grant Lee Buffalo blandet folk, country og rock og ble store her til lands med førsteskiva Fuzzy (1993). Etter en pause på 10 år legger trioen igjen ut på veien, i kofferten har de låter som ”Jupiter & Teardrop”, ”Truly, Truly” og ”America’s Snoring”.

Hør The Jayhawks, Grant Lee Buffalo, Uncle Tupelo, Wilco, Whiskeytown m.fl  i spillelisten Countryrock: No Depression.

Wannskrækk
Med klassikere som ”Æ Veit Da Faen Æ” og ”AG-3” etablerte Wannskrækk seg på den norske punkscenen tidlig på 80-tallet. Selv om det store gjennombruddet kom med navneskifte til DumDum Boys og en noe streitere stil, er Wannskrækk en viktig del av norsk rocks historie. En historie som nå føres videre til en ny generasjon på Pstereo- og Øyafestivalen.

Hør Wannskrækk, Kjøtt, Blaupunkt, Raga Rockers m.fl i spillelisten Norsk Rock på Norsk: Fra Kjøtt Til Kråkesølv.

Kategori: Spillelister   Stikkord: , , , , , , , - Permalenke.
2 Kommentarer
  1. Kristian

    Når kommer Kanye West & Jay-Z Watch the Throne?

  2. WiMP Redaksjonen

    Den slippes fysisk 15. august, og kommer også i WiMP.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>