Ukas Retro: Third/Sister Lovers

Etter to kritikerroste – men kommersielt mislykkede – album, #1 Record (1972) og Radio City (1974), falt det amerikanske powerpop-bandet Big Star fra hverandre. I 1975 gikk frontfigur Alex Chilton, sammen med trommis Jody Stephens og produsent Jim Dickinson, i studio for å gjøre noen nye innspillinger. Resultatet ble lyden av en person på randen og et band i ruiner, og materialet ble regnet som altfor mørkt og dystert til at noe plateselskap ville røre det. Etter at albumet endelig så dagens lys fire år senere, har dog Third (også kjent som Sister Lovers) gradvis oppnådd sin fortjente status som et av historiens store, “tapte” album.

Hør Third/Sister Lovers i WiMP.

Third/Sister Lovers brøt med det Alex Chilton gjorde både før og senere i karrieren. Langt fra powerpopens idylliske verden harvet han fram låter preget av eksistensiell angst og personlig svartsinn – gjerne sammenliknet med Neil Youngs Tonight’s The Night og Nick Drakes Bryter Layter. Albumet havnet helt øverst da NME kåret tidenes «heartbreak albums”, men Big Star generelt – og Third/Sister Lovers spesielt – har påvirket andre musikere i større grad enn de har gjort seg bemerket hos det store publikum. Artister som Teenage Fanclub, R.E.M, Matthew Sweet, The Bangles og The Replacements er bare noen av dem som står i gjeld til Big Star. Men de færreste har berørt dypere enn Third/Sister Lovers.

Hør 13 coverlåter med blant andre Jeff Buckley, Evan Dando og The Bangles i WiMP.

Kategori: Album, Spillelister   Stikkord: , - Permalenke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>