Finn Kalvik: Visekunstner i over 40 år

Finn Kalvik (f. Fåvang, 1947) debuterte i 1969 med ”Finne Meg Sjæl” – som ble en umiddelbar viseklassiker, etterfulgt av hans første album Tusenfryd Og Grå Hverdag (1971). Allerede fra starten viste Kalvik seg å være en dyktig tonesetter til diktere som André Bjerke og Inger Hagerup – særlig samarbeidet med sistnevnte skulle bli viktig. De to var sterkt knyttet til hverandre helt til Hagerups død i 1985.

Albumene Finn (1972) og Nøkkelen Ligger Under Matta (1974) etablerte Kalvik som en av Skandinavias ledende visekunstnere. I 1975 fikk han stor suksess med ”Ride Ranke”, omsetningen av Harry Chapins «Cats In The Cradle». Manfred Eicher (ECM) produserte i 1976 kritikerroste Fyll Mine Seil, som innledet en gyllen periode i Kalviks platekarriere.

I 1977 kom Nederst Mot Himmelen, produsert av Håkon Graf, og to år senere det første av to album produsert av Benny Andersson. Midt mellom arbeid med ABBA skapte de to Kom Ut Kom Fram (1979) og Natt Og Dag (1981) – som til sammen solgte over 200.000 i Norge – og med noen av Finn Kalviks mest kjente innspillinger.

Senere på 80-tallet fulgte Tenn Dine Vakre Øyne (1982) og Det Søte Liv (1984). I 1986 hedret han Inger Hagerup ved å tonesette barnerim på det som ble Lille Persille. Etter en vinter på Lanzarote fulgte Livets Lyse Side (1988), der tittelsporet ble blant hans mest populære viser. Populær ble også hans hittil siste utgivelse: Neste Stasjon Grorud (2010) – et samarbeid med forfatteren Erik Fosnes Hansen som resulterte i Spellemannpris, og som reflekterte deres oppvekst i Groruddalen.

Nå er også de gamle albumene til Finn Kalvik endelig tilgjengelige i WiMP – og du kan sette deg godt til rette og nyte over 40 år med norsk musikkhistorie.

Hør Finn Kalvik i WiMP.

Kategori: Album   Stikkord: - Permalenke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>